termin rekrutacji: 04.04.2025 - 15.05.2025 → FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY zostanie uruchomiony w dn. 04.04.2025 od godz. 09:00 (decyduje kolejność zgłoszeń)
czas trwania kursu: 2 dni (15 godzin dydaktycznych)
termin kursu: 22.05.2025 godz. 08:00 - 15:15
23.05.2025 godz. 09:00 - 15:30
limit miejsc: 10 osób (decyduje kolejność zgłoszeń)
Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii
Katedra Gleboznawstwa i Mikrobiologii
ul. Szydłowska 50
Uczestnikom, w każdym dniu kursu, zapewniona zostanie przerwa kawowa i obiadowa.
Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
- bioróżnorodność środowiska glebowego,
- naturalny mikrobiom owoców i warzyw,
- bakteryjne preparaty mikrobiologiczne stosowane w produkcji rolniczej,
- grzybowe preparaty mikrobiologiczne stosowane w produkcji rolniczej,
- wpływ wybranych czynników środowiskowych na rozwój mikroorganizmów stosowanych w produkcji żywności,
- znaczenie drobnoustrojów w produkcji wysokiej jakości kiszonek,
- mikrobiologiczne stymulatory wzrostu roślin oraz czynniki biokontroli występujące w kompostach.