Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility PUTW w ramach wydarzenia Senioralni | Centrum Kształcenia Ustawicznego

PUTW w ramach wydarzenia Senioralni

Jesienią PUTW bierze aktywny udział w wydarzeniu Senioralni.Poznań zapraszając Seniorki i Seniorów na darmowe wykłady i warsztaty

Senioralni.Poznań 2023

Dr inż. Tomasz Szablewski wygłosił wykład pt. "Żywność pochodzenia zwierzecego - nie taka zła, jak ja malują". Diety wykluczające żywność pochodzenia zwierzęcego zyskują coraz większą popularność. Zmian na talerzu dokonują nie tylko bardziej lub mniej świadomi dorośli konsumenci, ale coraz częściej trend ten promowany jest wśród nastolatków i dzieci. Tymczasem surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego, ze względu na swoje pochodzenie i funkcje, mają bardzo bogaty skład. Celem wykładu była analiza argumentów za i przeciw oraz dyskusja nt. czynników sprzyjających zachowaniu zdrowia.

Kolejnym wydarzeniem były warsztaty „Jesień w słoiku”, podczas których uczestnicy zapoznali się z różnymi materiałami roślinnymi (liście, owoce, kwiaty), poznali ich właściwości terapeutyczne i stworzyli jesienne kompozycje w małych słoiczkach. Słoiczki ozdobili własnoręcznie wykonanymi etykietami z wymyśloną przez siebie nazwą kompozycji. Zajęcia poprowadziła dr inż. Jolanta Lisiecka.

Senioralni.Poznań 2022

14 października 2022 r. prof. UPP dr hab. Paweł Sienkiewicz wygłosił wykład pt. „Biegając za biegaczami, czyli o różnorodności owadów i pasji do entomologii". Głównymi zagadnieniami poruszonymi podczas prelekcji były różnorodność biologiczna owadów oraz jej znaczenie dla przyrody i człowieka. Wykładowca opowiedział również o swojej pasji do entomologii i o wyjątkowej rodzinie chrząszczy jaką się zajmuje, czyli o biegaczowatych (Carabidae), których najbardziej znanymi przedstawicielami są biegacze (Carabus). Seniorzy dowiedzieli się o ich różnych zwyczajach pokarmowych, przystosowaniach oraz zagrożeniach wynikających z działań człowieka.

 

Senioralni.Poznań 2020 i 2021

W związku z sytuacją epidemiologiczną w 2020 i 2021 roku niestety nie mogliśmy zaprosić Seniorów i Seniorki w mury Uniwersytetu, dlatego nie braliśmy udziału w wydarzeniu Senioralni.Poznań.

 

Senioralni.Poznań 2019

Dr hab. Monika Fliszkiewicz wygłosiła wykład pt. „Pszczoły znane i mniej znane”, w trakcie którego przedstawiła systematykę pszczół, a także znaczenie pszczół w życiu człowieka. Ponadto słuchacze zapoznali się z różnorodnością nadrodziny Pszczoły (Apoidea) oraz charakterystyką poszczególnych rodzin. Na zakończenie wykład przerodził się w dyskusję, a temat nie został wyczerpany i z pewnością będzie jeszcze kontynuowany.

Kolejnym wydarzeniem były warsztaty „Aktywny silvers”, czyli o tym, co i kiedy jeść by być pięknym i radosnym. Poprowadziły je panie: prof. UPP dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, dr inż. Joanna Teichert oraz Hanna Skrzypczak. Uczestnicy dowiedzieli się o sposobach na zachowanie pamięci, jak trenować koncentrację oraz jakie produkty warto włączyć do diety, aby wspomagać pracę mózgu. Seniorzy zadawali również pytania dotyczące ich nawyków żywieniowych. Panie prowadzące przekazały cenne wskazówki, jak na co dzień powinien prawidłowo odżywiać się senior. Na zakończenie seniorzy degustowali deser na bazie nasion chia oraz poznali kilka przepisów kulinarnych.

 

Senioralni.Poznań 2018

Prof. dr hab. Jan Gawęcki wygłosił wykład pt. "Żywieniowy sposób na długowieczność". Przedstawiona została krótka charakterystyka procesu starzenia z punktu widzenia fizjologii odżywiania  oraz wnioski z międzynarodowych (tzw. „błękitne strefy”) i krajowych badań nad długowiecznością.  W podsumowaniu pan profesor omówił praktyczne wskazówki jak żyć, aby dożyć sędziwego wieku.

Dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, mgr inż. Joanna Teichert oraz pani Hanna Skrzypczak poprowadziły warsztaty pt. "Laktoza – potrzebna czy niepotrzebna".
Laktoza to dwucukier zawarty w mleku i w większości produktów mleczarskich. Po spożyciu - w zdrowym organizmie człowieka laktoza jest rozkładana do cukrów prostych, czyli glukozy i galaktozy. Warunkiem jest obecność enzymu – laktazy. W przypadku braku tego enzymu lub słabej jego aktywności następują zaburzenia trawienia i wchłaniania laktozy określane nietolerancją laktozy. W trakcie warsztatów prowadzące wyjaśniły: ile laktozy jest w produktach mleczarskich, jak powstają produkty bezlaktozowe, jak działa laktaza, jakie są objawy i rodzaje nietolerancji oraz jak je rozpoznać i jak minimalizować. Przedstawiły również  jakie są aktualne zalecenia żywieniowe dla osób z nietolerancją laktozy.

 

Senioralni.Poznań 2017

11 października 2017 r. Seniorki i Seniorzy uczestniczyli w wykładzie pt. „Wielki problem w małej skali, czyli choroby roślin w ogrodach działkowych” wygłoszonym  przez dr  hab.  Lidię  Irzykowską. 37 słuchaczy poznało objawy chorób często spotykanych  na powszechnie uprawianych gatunkach roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych. Ponadto prowadząca zasygnalizowała strategie ochrony tych roślin. Słuchacze bardzo aktywnie wzięli udział w wykładzie zadając pytania, a przede wszystkim wymieniając się swoimi doświadczeniami.

Tydzień później odbyła się wycieczka z przewodnikiem do Ogrodu Dendrologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Przepiękna jesienna pogoda sprzyjała podziwianiu drzew i krzewów. Choć Orkan Ksawery nie oszczędził Ogrodu Dendrologicznego, pracownicy szybko uporali się ze zniszczeniami i Seniorzy oraz Seniorki dwie godziny spędzili w tym pięknym miejscu. Zachęcamy wszystkich do spacerów. Wejście do ogrodu jest bezpłatne.

Na warsztatach pt. "Rośliny doniczkowe - różne gatunki, różne sadzonki" dr hab. Beata Janowska zaprezentowała metody rozmnażania roślin, a następnie uczestnicy przygotowali sadzonki różnych gatunków roślin doniczkowych zdobiących mieszkania. Dr inż. Piotr Czuchaj poprowadził warsztat pt.: "Wiszący ogród" prezentując kokedamę - japońską sztukę tworzenia kul otoczonych mchem, w których rośnie roślina. Każdy uczestnik zapoznał się z nią i wykonał własny wiszący ogród.

Seniorzy i Seniorki wzięli również udział w warsztatach pt. "Zioła dla każdego". Prowadzące: dr hab. Barbara Frąszczak, inż. Emilia Krystek oraz inż. Kamila Rzechuła przedstawiły najważniejsze zioła i ich właściwości. Uczestnicy skosztowali różnych naparów ziołowych i poznali różne zastosowania ziół.

Bardzo dużym zainteresowaniem, podobnie jak wcześniej wymienione wydarzenia, cieszyły się warsztaty pt. "Dieta w walce z osteoporozą". Prowadzące: dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik, mgr inż. Dorota Przeorska, mgr Aleksandra Bykowska omówiły temat diety w walce z osteoporozą, zademonstrowały działanie densytometru, poćwiczyły z uczestniczkami planowanie posiłków/diety u osób zagrożonych czy zainteresowanych zagadnieniem osteoporozy.

 

 Siedmioro seniorów stoi wokół stołu i wybierają z suszonych gałązek, owoców, liści odpowiednie rośliny do sowich kompozycji.   Uśmiechnięta seniorka prezentuje swoja kompozycję, która nazwała "Dary jesieni". W słoiku jest ususzona hortensja, jeżówka oraz zielone i borowe liście. Wszystko przewiązane jest różową wstążką. Na drugim planie dwie seniorki rozmawiają z przedstawicielem CKU.  Uśmiechnięty senior prezentuje własnoręcznie zrobioną kompozycję, którą nazwał "Jesienne barwy życia". W małym słoiczki umieścił pomarańczowe owoce jarzębiny, żółte kwiaty nawłoci oraz zielone liście. wieczko słoika przyozdobił żółtą serwetką oraz białą o czerwoną wstążką.  Grupa uśmiechniętych seniorów i seniorek pozuje do zdjęcia z prowadzącą zajęcia "Jesień w słoiku". Przed niemi na stole prezentowane są słoiczki z jesiennymi kompozycjami własnoręcznie przygotowanymi przez seniorów.   Uśmiechnięta seniorka w zielonym sweterku i okularach prezentuje swoją kompozycję w słoiku, która nazwała "Dary jesieni". W słoiku znajdują się suszone owoce i liście. Wieczko przyozdobione jest zielona bibułą i przewiązane żółtą wstążką.  Seniorzy pracują przy trzech dużych stołach, na których są kolorowe wstążki, bibuły, serwetki, ozdoby. Uczestnicy rozmawiają ze sobą jednocześnie układając swoje jesienne kompozycje w słoiczkach. Używają do tego suszonych owoców, liści, gałązek i kwiatów.  Grupa uśmiechniętych seniorów i seniorek pozuje do zdjęcia z prowadzącą zajęcia "Jesień w słoiku". Przed niemi na stole prezentowane są słoiczki z jesiennymi kompozycjami własnoręcznie przygotowanymi przez seniorów.

 

Siedemnaścioro seniorów i seniorek siedzi przy ławkach w sali ćwiczeniowej i słucha wykładu.Seniorzy znajdują się w sali ćwiczeniowej i rozmnażają kwiaty przesadzając odrosty z korzeniami do nowych doniczek.Dwie seniorki znajdujące się w sali ćwiczeniowej pobrały odrosty z rośliny matecznej i przesadzają je do nowych doniczek z ziemią.Seniorka pokazuje efekt swojej pracy, czyli nowo posadzona roślinę w doniczce. Druga seniorka sadzi młodą roślinę do doniczki.Prowadząca zajęcia pokazuje seniorom jak przygotować sadzonki liściowe. Część seniorów już samodzielnie wykonuje zadanie. Wszyscy znajdują się w sali ćwiczeniowej.
Prowadząca zajęcia demonstruje jak prawidłowo posadzić sadzonkę liściową do doniczki. Seniorka wykonuje ćwiczenie wraz z prowadzącą, a inne dwie inne seniorki zadają pytanie.Z sufitu zwisają kokedamy, czyli rośliny - zielistki umieszczone nie w doniczkach, tylko osłonięte mchem i zamocowane na sznurkach. Seniorki uczą się splatać prawidłowo sznurek potrzebny do kokedamy.Prowadzący zajęcia prezentuje jak splatać sznurki potrzebne do zamocowania kokedamy. Seniorzy siedzą w ławka w sali ćwiczeniowej i samodzielnie wiążą sznurek do kokedamy.Grupa seniorów znajduje się w Ogrodzie Dendrologicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Słuchają przewodniczki, która opowiada o powstaniu tego ogrodu. W tle widać drzewa w barwach jesieni, czyli zielonym, złotym oraz rudym.Grupa seniorów znajduje się na ścieżce edukacyjnej Ogrodu Dendrologicznego i słucha ciekawostek przedstawianych przez przewodniczkę. Przewodniczka stoi na trawie, a w tle widać drzewa w jesiennych barwach.
Grupa seniorów słucha przewodniczki na wycieczce po Ogrodzie Dendrologicznym Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W tle zdjęcia znajdują się wysokie drzewa w zielonym i złotym kolorze.Uśmiechnięci seniorzy podziwiają drzewa w Ogrodzie Dendrologicznym. Trzy seniorki pozują do zdjęci, w tle znajduje się staw oraz drzewa. Na trawie znajduje się sporo liści, które opadły z drzew.Seniorzy spacerują po Ogrodzie Dendrologicznym UPP, w tle widać tablicę z planem ogrodu.Seniorzy znajdują się na polanie edukacyjnej Ogrodu Dendrologicznego. Niektórzy siedzą na ławkach, inni stoją słuchając przewodniczki. Ławki znajduja się wokół miejsca na ognisko. W tle widać wiaty ze stolikami, ławkami i tablicami edukacyjnymi.
Seniorzy stoją stoją przy bardzo dużym jałowcu i spoglądają na drzewa powyżej tego krzewu.Dwie seniorki oglądają nasiona katalpy w fioletowym strączku (podobnym do strączków fasolki szparagowej, ale większe). W tle inne seniorki słuchają odpowiadającej na ich pytania przewodniczki.Seniorka pozuje do zdjęcia pod dużym krzewem o zielonych i złotych liściach. Blasku dodaje święcące słońce.Grupa około 30 seniorów siedzi przy ławkach sali ćwiczeniowej i słucha prowadzącej wykład o chorobach roślin w ogrodach działkowych. Za prowadzącą wyświetlana jest prezentacja multimedialna dotycząca wykładu.Seniorzy siedzą przy ławkach sali ćwiczeniowej. Prowadząca pokazuje owoce, na których rozwijają się choroby grzybowe.
Grupa seniorów siedzi przy ławkach sali ćwiczeniowej. Jedna seniorka zgłasza się, aby zadać prowadzącej pytanie.Seniorzy siedzą przy ławkach w sali ćwiczeniowej, prowadząca przedstawia informacje dotyczące rozmnażania roślin, w tle na ekranie pokazywana jest prezentacja multimedialna, z sufitu zwisają rośliny w formie kokedamy - wiszącego ogrodu.Seniorki pokazują sobie nawzajem jak posadzić prawidłowo roślinę do doniczki.Prowadząca zajęcia pokazuje seniorom jak rozmnażać rośliny doniczkowe. W tle na ekranie zawieszonym na ścianie widoczna jest prezentacja multimedialna.Dwie uśmiechnięte seniorki rozpoczynają tworzyć kokedamę - wyciągają zielistkę z doniczki.
Prowadzący zajęcia trzyma w ręce roślinę w doniczce i opisuje pierwszy etap tworzenia kakdemamy, czyli wyciągnięcie rośliny z doniczki. Seniorzy siedzący przy ławka słuchają wskazówek prowadzącego.Seniorki obwijają mchem korzenie roślin wraz z ziemią tworząc kokedamę.Seniorzy obwijają mchem korzenie rośliny i ziemię, następnie związują sznurkiem tworząc kokedamę.Seniorzy układają każdy swoją kokeadamę. Obwiązują sznurkiem bryłę korzeniową rośliny z ziemią i osłoniętą mchem.Seniorzy obwiązują sznurkiem bryłę korzeniową rośliny wraz z ziemią i osłoniętą mchem. Seniorzy znajdują się w sali ćwiczeniowej, siedzą przy ławkach.
Na bramie wejściowej do ogrodu znajduje się tablica udekorowana od dołu motywami kwiatowymi i napisem Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Wydział Leśny  OGRÓD DENDROLOGICZNYW sali ćwiczeniowej znajduje się około 20 seniorów siedzących przy ławkach tyłem do zdjęcia. Prowadząca zajęcia zwrócona twarzą do zdjęcia stoi na środku sali. W tyle widać prezentację multimedialną z tytułem zajęć: "Zioła dla każdego".Na ławce leży zielnik, nożyczki oraz przybory do pisania. Zielnik zrobiony jest na białej kartce papieru. Naklejone zostały na niej liście ziół oraz podpisane. Mięta, oregano, rozmaryn, melisa, lawenda, bazylia.Na ławce położona jest ulotka Przyrodniczego Uniwersytetu Trzeciego Wieku oraz zielnik wykonany przez seniorkę. Zielnik to biała kartka, na której  zostały  naklejone i podpisane zioła: tymianek, rozmaryn, oregano, mięta, lawenda, bazylia.  Szesnastu seniorów siedzi w ławkach ćwiczeniowych i słucha informacji na temat zasad zdrowego żywienia, które prezentuje dietetyczka ubrana w biały kitel. Za nią na ścianie wyświetlana jest na prezentacja multimedialna.
Seniorzy siedzą w ławkach ćwiczeniowych, na wprost nich stoi prowadząca zajęcia i omawia właściwości roślin takich jak: nawłoć, turówka wonna, skrzyp polny oraz chaber bławatek. Pokazuje również te rośliny.Trzy prowadzące zajęcia pokazują seniorom, jak prawidłowo wykonać ćwiczenia usprawniające pracę mózgu. Wszyscy trzymają przed sobą wyciągniętą prawą rękę z uniesionym kciukiem, przymykają oczy i wykonują ruchy dłonią tak, jak wskazuje kształt symbolu nieskończoności, czyli „poziomej ósemki”.

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png