DATA | TEMAT ZAJĘĆ | PROWADZĄCY | MIEJSCE | WSTĘP WOLNY / ZAPISY |
---|---|---|---|---|
12.10.2023r. g. 15:00 czwartek | Wykład: ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - NIE TAKA ZŁA, JAK JĄ MALUJĄ Diety wykluczające żywność pochodzenia zwierzęcego zyskują coraz większą popularność. Zmian na talerzu dokonują nie tylko bardziej lub mniej świadomi dorośli konsumenci, ale coraz częściej trend ten promowany jest wśród nastolatków i dzieci. Tymczasem surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego, ze względu na swoje pochodzenie i funkcje, mają bardzo bogaty skład. Celem wykładu będzie analiza argumentów za i przeciw oraz dyskusja nt. czynników sprzyjających zachowaniu zdrowia. | dr inż. Tomasz Szablewski | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
20.10.2023r. I grupa 10:00-11:30 II grupa 12:00-13:30 piątek | Warsztaty: JESIEŃ W SŁOIKU Podczas warsztatów „Jesień w słoiku” uczestnicy zapoznają się z różnymi materiałami roślinnymi (liście, owoce, kwiaty), poznają ich właściwości terapeutyczne i stworzą jesienne kompozycje w małych słoiczkach. Słoiczki ozdobią własnoręcznie wykonanymi etykietami z wymyśloną przez siebie nazwą kompozycji. | dr inż. Jolanta Lisiecka | Kolegium Zembala, ul. Dąbrowskiego 159, budynek C, sala 23 (przy pętli tramwajowej Ogrody) | WYMAGANE ZAPISY |
26.10.2023r. g. 15:00 czwartek | Wykład: OLEJE JADALNE – PRODUKCJA I WARTOŚCI ODŻYWCZE Oleje roślinne, szczególnie tłoczone na zimno, to obecnie jedne z bardzo popularnych produktów goszczących na naszych stołach. W pierwszej części wykładu przedstawione zostaną różnice pomiędzy procesami otrzymywania olejów rafinowanych oraz olejów tłoczonych na zimno, to jaką stosuje się temperaturę w czasie tłoczenia na zimno i na gorąco oraz jak procesy wykorzystywane w czasie rafinacji sprzyjają wydłużeniu terminu przydatności do spożycia. Druga część wykładu dotyczyć będzie natomiast wartości odżywczej olejów roślinnych dostępnych na rynku. Poznamy różnice w składzie kwasów tłuszczowych olejów, a także zawartości tokoferoli oraz steroli roślinnych. Przedstawiony skład będzie także punktem wyjścia do oceny wartości odżywczej olejów i wpływu na organizm człowieka oraz odporności na procesy utleniania i pogorszenie wartości żywieniowych i sensorycznych olejów roślinnych. | prof. UPP dr hab. Dominik Kmiecik | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
9.11.2023r. g. 15:00 czwartek | Wykład: O CZYM MÓWIĄ JESIENNE BARWY LIŚCI Prelegentka omówi zmiany przebiegające w liściach odpowiedzialne za pojawienie się jesiennych barw oraz za ich opadanie. Wyjaśni również potencjalną rolę tych zmian w życiu drzew. | prof. dr hab. Hanna Bandurska | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
23.11.2023r. g. 15:00 czwartek | Wykład: PROCES URBANIZACJI MIAST A RODZINNE OGRODY DZIAŁKOWE Zaprezentowanie przemian i zagrożeń jakie następują w miastach wobec ROD. Ujęcie ekonomiczne, społeczne i środowiskowe procesu powolnego wypierania ROD z centrów miast. | dr hab. inż. Piotr Lewandowski | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
7.12.2023r. g. 15:00 czwartek | Wykład: ZAGINĄŁ BY WRÓCIĆ. CZY ZNASZ KRÓLA POLSKICH RZEK? Jesiotr w naszych wodach jest rybą nie tylko osiągającą największe wymiary, ale miał też od wieków ogromne znaczenie: zarówno przyrodnicze, gospodarcze, jak i społeczne. Czy można żyć i się nie zmieniać przez 200 milionów lat? Czy jesiotry wróciły do naszych rzek? Czy i ile produkujemy w Polsce kawioru? | dr inż. Wojciech Andrzejewski | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
11.01.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: CO WARTO WIEDZIEĆ NA TEMAT ALERGII POKARMOWEJ I ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI Alergie pokarmowe są jedną z przyczyn niepożądanych reakcji pojawiających się po spożyciu pokarmu, a liczba osób borykających się z tym problemem stale rośnie.Podczas wykładu wyjaśniony zostanie mechanizm alergii pokarmowej. Omówione zostaną przyczyny wzrostu liczby przypadków uczuleń na żywność. Wyjaśniony zostanie także powód „sezonowych” reakcji alergicznych pojawiających się po spożyciu niektórych pokarmów. | prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
25.01.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: DZIEGIEĆ - PRODUKT PRZESZŁOŚCI I PRZYSZŁOŚCI Historyczne i współczesne spojrzenie na produkcję, właściwości i zastosowanie dziegciu i smół drzewnych. Obejrzymy również na filmie próby pędzenia dziegciu w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie. Po wykładzie (dla chętnych) proponujemy spacer do laboratorium. „Dziegieć i smoła drzewna – historyczne materiały i wykorzystanie w innowacyjnych technologiach.” Projekt finansowany w ramach programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa” przez Ministerstwo Edukacji i Nauki - NdS/544557/2021/2022 | dr inż. Monika Bartkowiak | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |
8.02.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: ZIOŁA - JEDNA ROŚLINA WIELE MOŻLIWOŚCI Rośliny zielarskie wykorzystujemy nie tylko w celach poprawy naszego zdrowia, ale również do pielęgnacji ciała i jako aromatyczny dodatek do potraw. W trakcie wykładu na przykładzie trzech gatunków ziół (nagietek lekarski, lawenda wąskolistna i bluszczyk kurdybanek) słuchacze poznają możliwości wielorakiego zastosowania ww. gatunków zarówno w celach zdrowotnych, w kuchni jak i dla urody. | dr hab. Barbara Frąszczak | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala A | WSTĘP WOLNY |