Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility EDYCJA 13 | Centrum Kształcenia Ustawicznego

EDYCJA 13

ZAJĘCIA W RAMACH 13 EDYCJI PRZYRODNICZEGO UNIWERSYTETU TRZECIEGO WIEKU (SEMESTR ZIMOWY 2023/2024)
DATATEMAT ZAJĘĆPROWADZĄCYMIEJSCEWSTĘP WOLNY / ZAPISY

12.10.2023r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

ŻYWNOŚĆ POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - NIE TAKA ZŁA, JAK JĄ MALUJĄ

Diety wykluczające żywność pochodzenia zwierzęcego zyskują coraz większą popularność. Zmian na talerzu dokonują nie tylko bardziej lub mniej świadomi dorośli konsumenci, ale coraz częściej trend ten promowany jest wśród nastolatków i dzieci. Tymczasem surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego, ze względu na swoje pochodzenie i funkcje, mają bardzo bogaty skład. Celem wykładu będzie analiza argumentów za i przeciw oraz dyskusja nt. czynników sprzyjających zachowaniu zdrowia.
dr inż. Tomasz Szablewski

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

20.10.2023r.

I grupa

10:00-11:30

II grupa

12:00-13:30

piątek

Warsztaty:

JESIEŃ W SŁOIKU

Podczas warsztatów „Jesień w słoiku” uczestnicy zapoznają się z różnymi materiałami roślinnymi (liście, owoce, kwiaty), poznają ich właściwości terapeutyczne i stworzą jesienne kompozycje w małych słoiczkach. Słoiczki ozdobią własnoręcznie wykonanymi etykietami z wymyśloną przez siebie nazwą kompozycji.
dr inż. Jolanta Lisiecka

Kolegium Zembala,

ul. Dąbrowskiego 159, budynek C, sala 23

(przy pętli tramwajowej Ogrody)

WYMAGANE ZAPISY

26.10.2023r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

OLEJE JADALNE – PRODUKCJA I WARTOŚCI ODŻYWCZE

Oleje roślinne, szczególnie tłoczone na zimno, to obecnie jedne z bardzo popularnych produktów goszczących na naszych stołach. W pierwszej części wykładu przedstawione zostaną różnice pomiędzy procesami otrzymywania olejów rafinowanych oraz olejów tłoczonych na zimno, to jaką stosuje się temperaturę w czasie tłoczenia na zimno i na gorąco oraz jak procesy wykorzystywane w czasie rafinacji sprzyjają wydłużeniu terminu przydatności do spożycia. Druga część wykładu dotyczyć będzie natomiast wartości odżywczej olejów roślinnych dostępnych na rynku. Poznamy różnice w składzie kwasów tłuszczowych olejów, a także zawartości tokoferoli oraz steroli roślinnych. Przedstawiony skład będzie także punktem wyjścia do oceny wartości odżywczej olejów i wpływu na organizm człowieka oraz odporności na procesy utleniania i pogorszenie wartości żywieniowych i sensorycznych olejów roślinnych.
prof. UPP dr hab. Dominik Kmiecik

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

9.11.2023r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

O CZYM MÓWIĄ JESIENNE BARWY LIŚCI

Prelegentka omówi zmiany przebiegające w liściach odpowiedzialne za pojawienie się jesiennych barw oraz za ich opadanie. Wyjaśni również potencjalną rolę tych zmian w życiu drzew.
prof. dr hab. Hanna Bandurska

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

23.11.2023r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

PROCES URBANIZACJI MIAST A RODZINNE OGRODY DZIAŁKOWE

Zaprezentowanie przemian i zagrożeń jakie następują w miastach wobec ROD. Ujęcie ekonomiczne, społeczne i środowiskowe procesu powolnego wypierania ROD z centrów miast.
dr hab. inż. Piotr Lewandowski

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

7.12.2023r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

ZAGINĄŁ BY WRÓCIĆ. CZY ZNASZ KRÓLA POLSKICH RZEK?

Jesiotr w naszych wodach jest rybą nie tylko osiągającą największe wymiary, ale miał też od wieków ogromne znaczenie: zarówno przyrodnicze, gospodarcze, jak i społeczne. Czy można żyć i się nie zmieniać przez 200 milionów lat? Czy jesiotry wróciły do naszych rzek? Czy i ile produkujemy w Polsce kawioru?
dr inż. Wojciech Andrzejewski

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

11.01.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

CO WARTO WIEDZIEĆ NA TEMAT ALERGII POKARMOWEJ I ALERGENÓW W ŻYWNOŚCI

Alergie pokarmowe są jedną z przyczyn niepożądanych reakcji pojawiających się po spożyciu pokarmu, a liczba osób borykających się z tym problemem stale rośnie.
Podczas wykładu wyjaśniony zostanie mechanizm alergii pokarmowej. Omówione zostaną przyczyny wzrostu liczby przypadków uczuleń na żywność. Wyjaśniony zostanie także powód „sezonowych” reakcji alergicznych pojawiających się po spożyciu niektórych pokarmów.
prof. UPP dr hab. Dorota Piasecka-Kwiatkowska

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

25.01.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

DZIEGIEĆ - PRODUKT PRZESZŁOŚCI I PRZYSZŁOŚCI

Historyczne i współczesne spojrzenie na produkcję, właściwości i zastosowanie dziegciu i smół drzewnych. 

Obejrzymy również na filmie próby pędzenia dziegciu w Muzeum Archeologicznym w Biskupinie. Po wykładzie (dla chętnych) proponujemy spacer do laboratorium.

„Dziegieć i smoła drzewna – historyczne materiały i wykorzystanie w innowacyjnych technologiach.” Projekt finansowany w ramach programu pod nazwą „Nauka dla Społeczeństwa” przez Ministerstwo Edukacji i Nauki - NdS/544557/2021/2022

dr inż. Monika Bartkowiak

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

8.02.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

ZIOŁA - JEDNA ROŚLINA WIELE MOŻLIWOŚCI

Rośliny zielarskie wykorzystujemy nie tylko w celach poprawy naszego zdrowia, ale również do pielęgnacji ciała i  jako aromatyczny dodatek do potraw.

W trakcie wykładu na przykładzie trzech gatunków ziół (nagietek lekarski, lawenda wąskolistna i bluszczyk kurdybanek) słuchacze poznają możliwości wielorakiego zastosowania ww. gatunków zarówno w celach zdrowotnych, w kuchni jak i dla urody.
dr hab. Barbara Frąszczak

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala A
WSTĘP WOLNY

 

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png