FERS 4 - PODNOSZENIE KOMPETENCJI OSÓB DOROSŁYCH PRZEZ UPP
Najlepsi z natury! Podnoszenie kompetencji osób dorosłych przez UPP
Numer: FERS.01.05-IP.08-0469/23
Wartość: 1 834 990,56 zł
Okres realizacji: 01.09.2024 – 30.09.2027
Informujemy, że przysługuje Państwu możliwość zgłaszania do Instytucji Zarządzającej lub Instytucji Pośredniczącej podejrzenia o niezgodności Projektu lub działań Beneficjenta z Konwencją o prawach osób niepełnosprawnych sporządzoną w Nowym Jorku dnia 13 grudnia 2006 r. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1169, z późn. zm.), zwanej dalej „KPON”. Sygnały, zgłoszenia lub skargi dotyczące wystąpienia niezgodności projektów FERS z postanowieniami KPON mogą przekazywać osoby fizyczne (uczestnicy projektów lub ich pełnomocnicy i przedstawiciele), instytucje uczestniczące we wdrażaniu funduszy Unii Europejskiej, strona społeczna (stowarzyszenia, fundacje), za pomocą (w każdym poniższym przypadku uznaje się zgłoszenie za przekazane w formie pisemnej):
- poczty tradycyjnej - w formie listownej na adres ministerstwa: Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, ul. Wspólna 2/4, 00-926 Warszawa lub adres Instytucji Pośredniczącej: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Ul. Chmielna 69, 00-801 Warszawa,
- skrzynki nadawczej e-puap Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej lub Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
O projekcie
Celem projektu jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji osób dorosłych, poprzez wykorzystanie potencjału dydaktycznego i naukowego UPP oraz współpracę z praktykami z otoczenia społeczno-gospodarczego.
W ramach projektu przewiduje się opracowanie i realizację szkoleń i kursów na rzecz rozwoju kompetencji i uzyskania kwalifikacji w obszarach:
- specjalistycznych z zakresu piwowarstwa i podstaw zrównoważonej produkcji piwa, żywności i żywienia ludzi, przetwórstwa owoców i warzyw, rolnictwa, dobrostanu zwierząt, budownictwa i wykorzystania drewna w budownictwie;
- kompetencji zielonych i ekologicznych;
- analiz cyfrowych baz danych;
- gospodarki cyfrowej;
- ekonomii i finansów.
Projekt będzie wspierał ideę kształcenia przez całe życie (Lifelong Learning – LLL), dając możliwość podniesienia kompetencji osobom dorosłych, chcącym z własnej inicjatywy uczestniczyć w szkoleniach i edukacyjnej aktywności na rzecz swojego rozwoju. Umożliwi to również zmianę, znalezienie i/lub utrzymanie zatrudnienia oraz zwiększy konkurencyjność tych osób na rynku pracy.
Dodatkowo, projekt przyniesie również korzyści długookresowe poprzez zwiększenie konkurencyjności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w obszarze kształcenia ustawicznego (LLL), dzięki wzbogaceniu oferty dydaktycznej o krótkie, elastyczne i odpowiadające na oczekiwania pracodawców formy doszkalające (kursy i szkolenia „szyte na miarę").
Projekt realizowany jest w Partnerstwie z Polską Izbą Nasienną w Poznaniu.
GRUPA DOCELOWA
Projekt przeznaczony jest dla osób dorosłych, w wieku 18 – 64 lata, chcących z własnej inicjatywy nabyć nowe i/lub uzupełnić kompetencje/kwalifikacje. Wszystkie kursy prowadzone są w języku polskim.
REKRUTACJA
ETAP I: zgłoszenie on-line na wybrany kurs
ETAP II: wypełnienie dokumentów rekrutacyjnych do projektu
1 osoba może wziąć udział w więcej niż 1 kursie.
WZORY DOKUMENTÓW REKRUTACYJNYCH:
- FORMULARZ REKRUTACYJNY
- OŚWIADCZENIE O POWIERZENIU DANYCH OSOBOWYCH
- UMOWA (WZÓR)
- REZYGNACJA Z UDZIAŁU W PROJEKCIE
- REGULAMIN REKRUTACJI I UDZIAŁU W PROJEKCIE - informujemy, że z dn. 10.02.2025 r. nastąpiała zmiana Regulaminu rekrutacji i uczestnictwa w projekcie.
REGULAMIN REKRUTACJI I UDZIAŁU W PROJEKCIE - wersja archiwalna
KATALOG KURSÓW I HARMONOGRAM
REALIZACJA PROJEKTU
REALIZACJA PROJEKTU w okresie 1 stycznia - 28 lutego 2025 r.
REALIZACJA PROJEKTU w okresie 1 marca - 31 maja 2025 r.
UTWORY, DZIEŁA, EFEKTY PRACY TWÓRCZEJ I NAUKOWEJ
"Choroby roślin rolniczych w uprawach ekologicznych i integrowanych"- materiały do kursu:
- "Choroby roślin rolniczych w uprawach ekologicznych i integrowanych" POBIERZ
- "Integrowana produkcja roślin" POBIERZ
"Choroby warzyw w uprawac ekologicznych i integrowanych"- materiały do kursu:
- "Dobór odmian warzyw w uprawach ekologicznych i integrowanej produkcji roślin" POBIERZ
"Choroby roślin sadowniczych w uprawach ekologicznych i integrowanych"- materiały do kursu:
- "Dobór odmian jako element ochrony roślin" POBIERZ
- "Choroby roślin sadowniczych w uprawach ekologicznych i integrowanych" POBIERZ
"Choroby roślin w środowisku miejskim"- materiały do kursu:
- "Choroby roślin w środowisku miejskim" POBIERZ
- "Zasady doboru gatunków i odmian roślin w przestrzeni miejskiej" POBIERZ
"Metody analizy danych z programem Statistica"- materiały do kursu:
"Obróbka plików video dla początkujących"- materiały do kursu:
- "Obróbka plików video dla początkujących - zadania" POBIERZ
"Niewidoczne zielone stymulatory stosowane w rolnictwie"- materiały do kursu:
- "Dobór odmian a efektywność mikroorganizmów i stymulatorów" POBIERZ
- "Bioróżnorodność środowiska glebowego" POBIERZ
- "Bakteryjne i grzybowe preparaty mikrobiologiczne stosowane w produkcji rolniczej" POBIERZ
- "Wpływ czynników środowiska na drobnoustroje" POBIERZ
- "Niewidoczne zielone stymulatory stosowane w rolnictwie - zajęcia laboratoryjne" POBIERZ
- "Najczęstsze patogeny grzybowe roślin" POBIERZ
"Biogospodarka. Cele i wyzwania w odniesieniu do Europejskiego Zielonego Ładu"- materiały do kursu:
- "Biogospodarka. Cele i wyzwania w odniesieniu do Europejskiego Zielonego Ładu" POBIERZ
- "Biogospodarka odpadów powstałych w produkcji rolnej" POBIERZ
"Materiał nasienny i rozmnożeniowy - jego rola we współczesnej i zrównoważonej produkcji roślinnej"- materiały do kursu:
- "Materiał nasienny i rozmnożeniowy - jego rola we współczesnej i zrównoważonej produkcji roślinnej" POBIERZ
- "Organizacja rynku nasiennego" POBIERZ
"Projektowanie minimalnie przetworzonych, fermentowanych i funkcjonalnych produktów owocowo - warzywnych"- materiały do kursu:
- "Metody przedłużania jakości owoców i warzyw po zbiorze" POBIERZ
"Projektowanie systemów nawadniania"- materiały do kursu:
- "Projektowanie systemów nawadniania" POBIERZ
"Szkolenie na testera w zespole sensorycznym"- materiały do kursu:
- "Szkolenie na testera w zespole sensorycznym" POBIERZ
"Szkolenie na Lidera Analizy Sensorycznej"- materiały do kursu:
- "Szkolenie na Lidera Analizy Sensorycznej" POBIERZ
"Nowe techniki biotechnologiczne w hodowli roślin"- materiały do kursu:
- "Markery molekularne w hodowli roślin" POBIERZ
- "Haploidy roślin uprawnych" (cz. 2 - teoria) POBIERZ
- "Haploidy roślin uprawnych" (cz.2 - praktyka laboratoryjna) POBIERZ
- "Cytogenetyka molekularna i inżynieria chromosomowa w hodowli roślin" POBIERZ
- "Metody badań cytogenetycznych" POBIERZ
- "Haploidy roślin uprawnych" (cz.1) POBIERZ
- "Genetyka molekularna w hodowli roślin" POBIERZ
- "Diagnostyka molekularna roślin" POBIERZ
- "Diagnostyka molekularna roślin - wysokoprzepustowe technologie genotypowania, bazy danych transkryptomicznych" POBIERZ
"Własny biznes, czyli co, jak, dlaczego? - wybrane zagadnienia"- materiały do kursu:
- "Własny biznes, czyli co, jak, dlaczego? - wybrane zagadnienia" POBIERZ
"Zastosowanie nowoczesnych technik cyfrowych w rolnictwie"- materiały do kursu:
- "Zastosowanie rozwiązań rolnictwa cyfrowego w ochronie roślin" POBIERZ
- "Nowoczesna technika w produkcji zwierzęcej i roślinnej" POBIERZ
- "Wykorzystanie narzędzi cyfrowych w procesie doboru odmian" POBIERZ
"Metody analizy danych"- materiały do kursu:
- "Metody analizy danych" POBIERZ
"Uprawa roślin zielarskich"- materiały do kursu:
"Optymalizacja metod ochrony roślin z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych"- materiały do kursu:
- "Optymalizacja metod ochrony roślin z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych" POBIERZ
- "Wykorzystanie narzędzi cyfrowych w procesie doboru odmian odpornych i tolerancyjnych" POBIERZ
"Ocena dobrostanu zwierząt gospodarskich"- materiały do kursu:
- "Ocena dobrostanu zwierząt gospodarskich" POBIERZ
- "Ocena dobrostanu zwierząt gospodarskich - Certyfikacja" POBIERZ
- "Stosowanie materiałów wzbogacających środowisko dla świń - wytyczne" POBIERZ
- "Świnia domowa - biologia gatunku" POBIERZ
- "Surowce mięsne" POBIERZ
- "Welfare Assessment Pigs_English 2025" POBIERZ
"Różnorodność botaniczna i użytkowa roślin uprawnych i zielarskich"- materiały do kursu:
- "Różnorodność botaniczna i użytkowa roślin uprawnych i zielarskich" POBIERZ
- "Rola hodowli roślin i nasiennictwa w zachowaniu zasobów genetycznych i bioróżnorodności" POBIERZ
"Techniki przygotowania próbek w analizie żywności metodami chromatografii gazowej i spektrometrii mas"- materiały do kursu:
- "Wprowadzenie do kursu" POBIERZ
- "Chromatografia gazowa i spektrometria mas - wstęp" POBIERZ
- "Podstawowe metody przygotowania próbek" POBIERZ
- "Wprowadzenie do ekstrakcji ciecz - ciecz" POBIERZ
- " Analiza jakościowa i ilościowa w chromatografii gazowej" POBIERZ
- "Mikroekstracja do fazy stałej w analizie żywności" POBIERZ
- "Ekstrakcja do fazy stałej w analizie żywności" POBIERZ
- "Derywatyzacja - jak ulotnić to, co nielotne?" POBIERZ
- "Nowe trendy w przygotowaniu próbek" POBIERZ
- "Analiza fazy nadpowierzchniowej" POBIERZ
Kontakt
Zespół projektowy:
Magdalena Kułakowska - Kierownik Projektu:
e-mail: magdalena.kulakowska@up.poznan.pl
Katarzyna Jarmuż - Referentka:
e-mail: katarzyna.jarmuz@up.poznan.pl
tel: 61 846-66-53
Magdalena Włodarczyk - Specjalista ds. szkoleń i kursów:
e-mail: magdalena.wlodarczyk@up.poznan.pl
tel: 61 846-67-29