Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Najlepsi z natury! Podnoszenie kompetencji osób dorosłych przez UPP | Centrum Kształcenia Ustawicznego

Najlepsi z natury! Podnoszenie kompetencji osób dorosłych przez UPP

FERS 4  - PODNOSZENIE KOMPETENCJI OSÓB DOROSŁYCH PRZEZ UPP

Najlepsi z natury! Podnoszenie kompetencji osób dorosłych przez UPP

Numer: FERS.01.05-IP.08-0469/23
Wartość: 1 834 990,56 zł
Okres realizacji: 01.09.2024 – 30.09.2027

Poniżej do przeniesienia do zawartości "KURS"

 

 

  • Metody analizy danychREKRUTACJA ZAKOŃCZONA
    termin rekrutacji: 07.01.2025 – 18.02.2025
    czas trwania kursu: 2 dni
    termin kursu: 24.02.2025 – godz. 9:00 – 13:15 (w tym przerwa 30 min.)
    25.02.2025 – godz. 9:00 – 13:15 (w tym przerwa 30 min.)

Miejsce realizacji kursu:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

ul. Wojska Polskiego 28

budynek Collegium Maximum (budynek główny UPP)

sala 268 (piętro II)

  • Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
    • Word: tworzenie tabel, korespondencja seryjna; listy wielopoziomowe,
    • Excel: odpowiednie przygotowanie danych, formatowanie danych, formuły, tabele przestawne, makra, tworzenie wykresów, statystyki opisowe
    • analiza wyników, formułowanie wniosków, identyfikacja zakresu wsparcia dla uczniów

      Uczestnikom podczas każdego dnia kursu zapewniona zostanie przerwa kawowa.
       
  • Obróbka plików video dla początkujących – REKRUTACJA ZAKOŃCZONA
    termin rekrutacji: 12.12.2024 – 13.01.2025
    czas trwania kursu: 2 dni
    termin kursu: 16.01.2025 - godz. 13:15 – 17:30 (w tym przerwa 30 min.)
    17.01.2025 - 9:00 – 13:15 (w tym przerwa 30 min.)

Miejsce realizacji kursu:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

ul. Wojska Polskiego 28

budynek Collegium Maximum (budynek główny UPP)

sala 268 (piętro II)

 

Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:

  • podstawy edycji materiałów wideo,
  • przygotowanie i przycinanie ścieżki wideo,
  • przygotowani i dopasowanie narracji,
  • dobór i podłożenie muzyki w tle,
  • dodanie animacji, przejść pomiędzy scenami,
  • dodanie napisów,
  • renderowanie wideo.

    Uczestnikom podczas każdego dnia kursu zapewniona zostanie przerwa kawowa.

 

  • Księgowość w jednoosobowej działalności gospodarczej REKRUTACJA ZAKOŃCZONA
    termin rekrutacji: 07.01.2025 – 18.02.2025
    czas trwania kursu: 1 dzień
    termin kursu: 28.02.2025 godz. 8:30 - 16:00

Miejsce realizacji kursu:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

ul. Wojska Polskiego 28

budynek Collegium Maximum (budynek główny UPP)

sala 622 (piętro VI)

  • Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
    • przychód, koszty oraz dochód w działalności gospodarczej,
    • formy opodatkowania JDG,
    • ewidencja księgowa JDG,
    • obowiązki wobec ZUS w JDG

      Uczestnikom podczas kursu zapewnione zostanie wyżywienie: przerwa kawowa oraz obiad.
       
  • Makroekonomia 18+, czyli co dorosły powinien wiedzieć o gospodarce REKRUTACJA ZAKOŃCZONA
    termin rekrutacji uzupełniającej: 24.02.2025 – 04.03.2025
    czas trwania kursu: 2 dni
    termin kursu: 6 - 7.03.2025 (w każdym dniu zajęcia będą się odbywały w godz. 9:00-16:00)

Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28
budynek Collegium Maximum (budynek główny UPP)
sala: 169 (piętro I)

  • Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
    • miary sprawności gospodarki,
    • cykl koniunkturalny i wzrost gospodarczy,
    • inflacja i polityka pieniężna,
    • budżet państwa i polityka fiskalna,
    • podatki,
    • bezrobocie i rynek pracy,
    • handel międzynarodowy

Uczestnikom podczas każdego dnia kursu zapewnione zostanie wyżywienie: przerwa kawowa oraz obiad.

 

  • Własny biznes, czyli co, jak i dlaczego? - wybrane zagadnieniaREKRUTACJA ZAKOŃCZONA
    termin rekrutacji: 12.12.2024 – 24.01.2025
    czas trwania kursu: 3 dni
    termin kursu: 30.01.2025; 13.02.2025; 27.02.2025 (w każdym dniu zajęcia będą się odbywały w godz. 8:45-15:15)

Miejsce realizacji kursu:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul. Wojska Polskiego 28
budynek Collegium Maximum (budynek główny UPP)

Dzień 1 - 30.01.2025 - sala: 160 i 164 (piętro I)
Dzień 2 - 13.02.2025 - sala: 163 (piętro I)
Dzień 3 - 27.02.2025 - sala: 163 (piętro I)

  • Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
    • tworzenie innowacyjnych rozwiązań metodą Design thinking,
    • rola tradycji w biznesie,
    • badania rynkowe,
    • regulacje sprzedaży konsumenckiej,
    • wpływ wydarzeń losowych na działanie rynku,
    • myślenie etyczno-ekonomiczne,
    • biznes społecznie odpowiedzialny,
    • potencjał gospodarczy Afryki,
    • gospodarka obiegu zamkniętego.

      Uczestnikom podczas każdego dnia kursu zapewnione zostanie wyżywienie: przerwa kawowa oraz obiad.

 

 

  • Nowe techniki biotechnologiczne w hodowli roślin – REKRUTACJA ZAKOŃCZONA
  • termin rekrutacji: 21.01.2025 – 11.02.2025
  • czas trwania kursu: 4 dni
  • termin kursu: 07.03.2025; 14.03.2025; 21.03.2025; 28.03 (w każdym dniu zajęcia będą się odbywały w godz. 9:00-16:00)
     

Miejsce realizacji kursu:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Wydział Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii

Katedra Genetyki i Hodowli Roślin

Biocentrum, ul. Dojazd 11

sala 3.35 i laboratorium: 2.32, 2.46, 2.47

 

Uczestnikom podczas każdego dnia kursu zapewnione zostanie wyżywienie: przerwa kawowa oraz obiad.

 


POZOSTAŁE KURSY dostępne w późniejszych terminach

  • Finanse i bankowość - przewidywany termin realizacji: październik - listopad 2025
  • Projektowanie minimalnie przetworzonych, fermentowanych i funkcjonalnych produktów owocowo-warzywnych - przewidywany termin realizacji: maj 2025, SZCZEGÓŁY WKRÓTCE
  • Szkolenie na testera w zespole sensorycznym - przewidywany termin realizacji: czerwiec - lipiec 2025
  • Szkolenie na Lidera Analizy Sensorycznej - przewidywany termin realizacji: czerwiec - lipiec 2025
  • Statystyczne sterowanie procesem jako narzędzie kontroli i optymalizacji jakości produkcji przemysłowej - przewidywany termin realizacji: czerwiec - lipiec 2025
  • Techniki przygotowania próbek w analizie żywności metodami chromatografii gazowej i spektrometrii mas - przewidywany termin realizacji: lipiec 2025
  • Niewidoczne zielone stymulatory stosowane w rolnictwie - przewidywany termin realizacji: marzec - kwiecień 2025, SZCZEGÓŁY WKRÓTCE
  • Zdrowie gleb - przewidywany termin realizacji: wrzesień 2025
  • Biogospodarka. Cele i wyzwania w odniesieniu do Europejskiego Zielonego Ładu - przewidywany termin realizacji: marzec - kwiecień 2025, SZCZEGÓŁY WKRÓTCE
  • Gleba w praktyce rolniczej - przewidywany termin realizacji: czerwiec 2025
  • Różnorodność botaniczna i użytkowa roślin uprawnych i zielarskich - przewidywany termin realizacji: kwiecień 2025, SZCZEGÓŁY WKRÓTCE
  • Optymalizacja metod ochrony roślin z wykorzystaniem narzędzi cyfrowych - przewidywany termin realizacji: maj - czerwiec 2025
  • Zastosowanie nowoczesnych technik cyfrowych w rolnictwie - przewidywany termin realizacji: maj - czerwiec 2025
  • Uprawa roślin zielarskich - przewidywany termin realizacji: czerwiec 2025
  • Materiał nasienny i rozmnożeniowy- jego rola we współczesnej i zrównoważonej produkcji roślinnej - przewidywany termin realizacji: marzec - kwiecień 2025, SZCZEGÓŁY WKRÓTCE
  • Projektowanie systemów nawadniania - przewidywany termin realizacji: marzec - kwiecień 2025, SZCZEGÓŁY WKRÓTCE
  • Ocena dobrostanu zwierząt gospodarskich - przewidywany termin realizacji: kwiecień 2025
  • Zostań PRO-środowiskowym piwowarem – podstawy zrównoważonej produkcji piwa i oceny jego jakości - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Kurs sensoryczny: Podstawowe techniki oceny organoleptycznej piwa (szkolenie na wzorach aromatycznych) - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Słody i zbożowe surowce niesłodowane w produkcji piwa - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Chmiel i substancje pochodne używane w browarnictwie - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Parametry wody w browarze i jej wpływ na proces technologiczny - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Mikrobiologiczne aspekty produkcji piwa - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Piwa specjalne i metody ich produkcji - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Wartość żywieniowa i bioaktywne składniki piwa - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Kurs technologii pieczywa funkcjonalnego - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Kurs technologii żywności bezglutenowej - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Wykorzystanie owadów jadalnych w projektowaniu żywności - przewidywany termin realizacji: październik 2025
  • Materiały drewnopochodne w budownictwie - przewidywany termin realizacji: październik 2025

Projekt realizowany jest w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.


Informujemy, że przysługuje Państwu możliwość zgłaszania do Instytucji Zarządzającej lub Instytucji Pośredniczącej podejrzenia o niezgodności Projektu lub działań Beneficjenta z Konwencją o prawach osób niepełnosprawnych sporządzoną w Nowym Jorku dnia 13 grudnia 2006 r. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1169, z późn. zm.), zwanej dalej „KPON”. Sygnały, zgłoszenia lub skargi dotyczące wystąpienia niezgodności projektów FERS z postanowieniami KPON mogą przekazywać osoby fizyczne (uczestnicy projektów lub ich pełnomocnicy i przedstawiciele), instytucje uczestniczące we wdrażaniu funduszy Unii Europejskiej, strona społeczna (stowarzyszenia, fundacje), za pomocą (w każdym poniższym przypadku uznaje się zgłoszenie za przekazane w formie pisemnej):

  • poczty tradycyjnej - w formie listownej na adres ministerstwa: Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej, ul. Wspólna 2/4, 00-926 Warszawa lub adres Instytucji Pośredniczącej: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Ul. Chmielna 69, 00-801 Warszawa,
  • skrzynki nadawczej e-puap Ministerstwa Funduszy i Polityki Regionalnej lub Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
     

Cel projektu

Celem projektu jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji osób dorosłych, poprzez wykorzystanie potencjału dydaktycznego i naukowego UPP oraz współpracę z praktykami z otoczenia społeczno-gospodarczego.
W ramach projektu przewiduje się opracowanie i realizację szkoleń i kursów na rzecz rozwoju kompetencji i uzyskania kwalifikacji w obszarach:

  1. specjalistycznych z zakresu piwowarstwa i podstaw zrównoważonej produkcji piwa, żywności i żywienia ludzi, przetwórstwa owoców i warzyw, rolnictwa, dobrostanu zwierząt, budownictwa i wykorzystania drewna w budownictwie;
  2. kompetencji zielonych i ekologicznych;
  3. analiz cyfrowych baz danych;
  4. gospodarki cyfrowej;
  5. ekonomii i finansów.

Projekt będzie wspierał ideę kształcenia przez całe życie (Lifelong Learning – LLL), dając możliwość podniesienia kompetencji osobom dorosłych, chcącym z własnej inicjatywy uczestniczyć w szkoleniach i edukacyjnej aktywności na rzecz swojego rozwoju. Umożliwi to również zmianę, znalezienie i/lub utrzymanie zatrudnienia oraz zwiększy konkurencyjność tych osób na rynku pracy.
Dodatkowo, projekt przyniesie również korzyści długookresowe poprzez zwiększenie konkurencyjności Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w obszarze kształcenia ustawicznego (LLL), dzięki wzbogaceniu oferty dydaktycznej o krótkie, elastyczne i odpowiadające na oczekiwania pracodawców formy doszkalające (kursy i szkolenia „szyte na miarę

 

GRUPA DOCELOWA

Projekt przeznaczony jest dla osób dorosłych, w wieku 18 – 64 lata, chcących z własnej inicjatywy nabyć nowe i/lub uzupełnić kompetencje/kwalifikacje. Wszystkie kursy prowadzone są w języku polskim.

REKRUTACJA

ETAP I: zgłoszenie on-line na wybrany kurs
ETAP II: wypełnienie dokumentów rekrutacyjnych do projektu

1 osoba może wziąć udział w więcej niż 1 kursie.

WZORY DOKUMENTÓW REKRUTACYJNYCH:

  1. FORMULARZ REKRUTACYJNY
  2. OŚWIADCZENIE O POWIERZENIU DANYCH OSOBOWYCH
  3. UMOWA (WZÓR)
  4. REZYGNACJA Z UDZIAŁU W PROJEKCIE
  5. REGULAMIN REKRUTACJI I UDZIAŁU W PROJEKCIE - informujemy, że z dn. 10.02.2025 r. nastąpiała zmiana Regulaminu rekrutacji i uczestnictwa w projekcie.

 

REGULAMIN REKRUTACJI I UDZIAŁU W PROJEKCIE - wersja archiwalna

KATALOG KURSÓW I HARMONOGRAM

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png