termin rekrutacji: 18.05.2025 - 22.06.2025 → FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY zostanie uruchomiony w dn. 18.05.2025 od godz. 09:00 (decyduje kolejność zgłoszeń)
czas trwania kursu: 5 dni (40 godzin dydaktycznych)
termin kursu: 07.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
08.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
09.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
10.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
11.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie
ul. Wojska Polskiego 31
Uczestnikom, podczas kursu, zapewnione zostaną przerwy kawowe i obiadowe.
Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
- podstawy chromatografii gazowej i spektrometrii mas, podstawy przygotowania próbek -wykłady (4h),
- mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej SPME, analiza fazy nadpowierzchniowej, ekstrakcja cieczą, ekstrakcja na sorbonentach SPE - wykłady (8h),
- analiza ilościowa w przygotowaniu próbek, derywatyzacja, nowe trendy w przygotowaniu próbek - wykłady (4h),
- mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej SPME - ćwiczenia (6h),
- analiza fazy nadpowierzchniowek - ćwiczenia (6h),
- ekstrakcja cieczą - ćwiczenia (6h),
- derywatyzacja - ćwiczenia (6h).