Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Techniki przygotowania próbek w analizie żywności metodami chromatografii gazowej i spektrometrii mas | Centrum Kształcenia Ustawicznego

Techniki przygotowania próbek w analizie żywności metodami chromatografii gazowej i spektrometrii mas

Kierownik kursu: 
prof. dr hab. Henryk Jeleń
Data realizacji kursu: 
Od 2025-07-07 do 2025-07-11
72 days remaining
Data nabotu - rekrutacji: 
Od niedziela, Maj 18, 2025 do niedziela, Czerwiec 22, 2025

 

termin rekrutacji: 18.05.2025 - 22.06.2025  → FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY zostanie uruchomiony w dn. 18.05.2025 od godz. 09:00 (decyduje kolejność zgłoszeń)
czas trwania kursu: 5 dni (40 godzin dydaktycznych)
termin kursu: 07.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
                                08.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
                                09.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
                                10.07.2025 godz. 09:00 - 18:00
                                11.07.2025 godz. 09:00 - 18:00

Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
Pracownia Badania Związków Lotnych i Aktywnych Sensorycznie
ul. Wojska Polskiego 31

Uczestnikom, podczas kursu, zapewnione zostaną przerwy kawowe i obiadowe.

Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
- podstawy chromatografii gazowej i spektrometrii mas, podstawy przygotowania próbek -wykłady (4h),
- mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej SPME, analiza fazy nadpowierzchniowej, ekstrakcja cieczą, ekstrakcja na sorbonentach SPE - wykłady (8h),
- analiza ilościowa w przygotowaniu próbek, derywatyzacja, nowe trendy w przygotowaniu próbek - wykłady (4h),
- mikroekstrakcja do fazy stacjonarnej SPME - ćwiczenia (6h),
- analiza fazy nadpowierzchniowek - ćwiczenia (6h),
- ekstrakcja cieczą - ćwiczenia (6h),
- derywatyzacja - ćwiczenia (6h).

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png