DATA | TEMAT ZAJĘĆ | PROWADZĄCY | MIEJSCE | WSTĘP WOLNY / ZAPISY |
---|---|---|---|---|
14.03.2024r. g. 15:00 | Wykład: "SWÓJ CZY OBCY - ŻÓŁWIE W WODACH POZNANIA?" Żółwie wodno - lądowe są jednymi z najpopularniejszych zwierząt domowych - z pozoru niewymagające, a jednak długowieczne i często przerastające swoimi wymaganiami możliwości opiekunów. Ich masowy import spowodował zwiększającą się skalę uwalniania do środowiska przyrodniczego i rosnące zagrożenie dla krajowej fauny i flory. | dr inż. Mateusz Rawski | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala D parter | WSTĘP WOLNY |
4.04.2024r. g. 14:00 czwartek | Wykład: "DYSBIOZY JELITOWE – DOLEGLIWOŚCI I REMEDIUM Z PERSPEKTYWY TALERZA" SIBO, SIFO IMO i inne współczesne wzory żywienia w świetle dolegliwości wywołanych zaburzeniami mikroflory jelitowej i możliwości dietoterapeutycznych | dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu ul. Wojska Polskiego 31, sala 35 parter | WSTĘP WOLNY |
16.04.2024r. g. 13:00 wtorek | Wykład w ramach Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki: "CZY SZTUCZNA INTELIGENCJA POMOŻE WYŻYWIĆ ŚWIAT I OCHRONIĆ KLIMAT?" Sztuczna inteligencja (SI) może odegrać istotną rolę w wyżywieniu rosnącej populacji ludzkiej i ochronie klimatu. Systemy SI mogą analizować ogromne ilości danych dotyczących warunków glebowych, pogodowych i innych czynników wpływających na rolnictwo, co pozwala na optymalizację produkcji żywności. To prowadzi do zwiększenia wydajności upraw, co jest kluczowe w celu zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji. SI przyspieszy rozwój technologii rolniczych, takich jak precyzyjne rolnictwo, automatyzacja procesów uprawy czy stosowanie inteligentnych narzędzi do monitorowania roślin. To przyczyni się do wzrostu efektywności produkcji oraz zmniejszenia zużycia zasobów naturalnych. SI może pomóc w analizie danych dotyczących zmian klimatycznych, co umożliwia lepsze zrozumienie wpływu tych zmian na produkcję żywności oraz opracowanie strategii adaptacyjnych. | dr inż. Mirosław Czechlowski oraz dr inż. Tomasz Wojciechowski | BIOCENTRUM, ul. Dojazd 11, sala A parter | WYMAGANE ZAPISY |
25.04.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: "KRÓTKA HISTORIA O EURO" W trakcie wykładu zostanie przedstawiona historia i motywy wprowadzenia waluty euro oraz znaki zabezpieczające banknoty. | dr inż. Małgorzata Węgrzyńska | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala D parter | WSTĘP WOLNY |
9.05.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: "Uprawa ziół w donicach na tarasie i balkonie" | dr hab. Barbara Frąszczak | Kolegium Zembala, ul. Dąbrowskiego 159, sala nr 1 parter (przy pętli tramwajowej Ogrody) | WSTĘP WOLNY |
23.05.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: "Uprawa warzyw w donicach na tarasie i balkonie" | dr inż. Jolanta Lisiecka | Kolegium Zembala, ul. Dąbrowskiego 159, sala nr 1 parter (przy pętli tramwajowej Ogrody) | WSTĘP WOLNY |
27.05.2024 r. (poniedziałek) grupa I: godz. 10:30 - 12:00 grupa II: godz. 12:15 - 13:45 | Warsztaty: "Produkcja rozsady warzyw" | dr inż. Jolanta Lisiecka | ul. Zgorzelecka 4 (przy King Cross Marcelin) | WYMAGANE ZAPISY |
27.05.2024 r. (poniedziałek) grupa I: godz. 10:30 - 12:00 grupa II: godz. 12:15 - 13:45 | Warsztaty: "Własna rozsada ziół" | dr hab. Barbara Frąszczak | ul. Zgorzelecka 4 (przy King Cross Marcelin) | WYMAGANE ZAPISY |
6.06.2024r. g. 15:00 czwartek | Wykład: "Płynne produkty owocowe i warzywne - fakty i mity" Na wykładzie dowiedzą się Państwo jaka jest różnica pomiędzy sokiem, nektarem, smoothies i napojem. Poszukamy odpowiedzi na pytania: Czy wybór soku świeżego zawsze jest słuszny? Czym różni się paskalizacja od pasteryzacji? Przyjrzymy się składnikom występującym w produktach płynnych, które mają wpływ na zdrowie. | dr hab. Elżbieta Radziejewska-Kubzdela | Collegium Maximum, ul. Wojska Polskiego 28, sala D parter | WSTĘP WOLNY |
7.06.2024r. piątek grupa I: godz. 10:00 - 12:15 grupa II: godz. 12:30 - 14:45 | Warsztaty: "SOKI Z OWOCÓW MAŁO ZNANYCH I DZIKO ROSNĄCYCH" Na warsztatach otrzymają Państwo soki z owoców mało znanych lub dziko rosnących. Ocenimy ich jakość oraz porozmawiamy o ich znaczeniu prozdrowotnym. | dr hab. Elżbieta Radziejewska-Kubzdela | Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu ul. Wojska Polskiego 31 | WYMAGANE ZAPISY |