Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility Zostań PRO-środowiskowym piwowarem - podstawy zrównoważonej produkcji piwa i oceny jego jakości (32h) | Centrum Kształcenia Ustawicznego

Zostań PRO-środowiskowym piwowarem - podstawy zrównoważonej produkcji piwa i oceny jego jakości (32h)

Kierownik kursu: 
dr hab. Barbara Stachowiak
Data realizacji kursu: 
Od 2025-11-15 do 2025-12-14
33 days remaining
Data nabotu - rekrutacji: 
Od poniedziałek, Październik 20, 2025 do poniedziałek, Październik 27, 2025

 

 

ZOSTAŃ PRO-ŚRODOWISKOWYM PIWOWAREM – PODSTAWY ZRÓWNOWAŻONEJ PRODUKCJI PIWA I OCENY JEGO JAKOŚCI – FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY
Planowane rozpoczęcie rekrutacji: 20.10.2025 (poniedziałek) o godz. 9:00

planowany termin rekrutacji: 20.10.2025 - 27.10.2025
czas trwania kursu: 4 dni (32 godziny dydaktyczne)
termin kursu: 15.11.2025 - godz. 8:00 - 15:00
                          16.11.2025 - godz. 8:00 - 15:00
                          13.12.2025 - godz. 8:00 - 15:00
                          14.12.2025 – wyjazd do Browaru; orientacyjne godziny zajęć w tym dniu: 8:00 – 17:00

Limit miejsc: 10 osób

Zajęcia będą realizowane w formie wykładów (10h) i warsztatów (22h) – łącznie 32 godziny dydaktyczne.

Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia (teoretyczne i praktyczne):
- Surowce browarnicze i ich rola  w procesie produkcji piwa;

- Podstawowe pojęcia i parametry browarnicze;
- Produkcja piwa od zacierania do rozlewu i kontrola przebiegu procesu na poszczególnych etapach;
- Zasady przygotowywania receptur, samodzielne zaprojektowanie receptur;
- Warzenie piwa w laborartorium UPP (minibrowar z sysemem Grainfather);
- Kontrola przebiegu procesu zacierania;
- Przygotowanie inokulum, kontrola jakości inokulum i szczepienie brzeczki;
- Ustalanie  parametrów fermentacji;
- Parametry fizykochemiczne piwa (m. in. pH, barwa, stężenie alkoholu, i jego ekstraktów, mętność, goryczka);
- O czym mówią, metodologia oznaczeń, praktyczne wykonanie oznaczeń;
- Co powinno znaleźć się na etykiecie piwa;
- Wyjazd do browaru: oprowadzenie po zakładzie; zagospodarowanie odpadów poprodukcyjnych w browarze; wybrane aspekty Programu Czystszej Produkcji (Cleaner Production)
 

Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Technologii Żywności Pochodzenia Roślinnego
ul. Wojska Polskiego 31
szczegółowe informacje dot. sal, w których będą odbywały się zajęcia zostaną podane wkrótce

 

Uczestnikom podczas wszystkich dni kursu zapewnione zostanie wyżywienie: przerwa kawowa oraz obiad.

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png