termin rekrutacji: 12.05.2025 - 12.06.2025 → FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY zostanie uruchomiony w dn. 12.05.2025 od godz. 09:00 (decyduje kolejność zgłoszeń)
czas trwania kursu: 4 dni (32 godziny dydaktyczne)
termin kursu: 23.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
24.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
25.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
26.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
ul. Wojska Polskiego 31
Uczestnikom, podczas kursu, zapewnione zostaną przerwy kawowe i obiadowe.
Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
- różnice pomiędzy oceną konsumancką i jakościową,
- terminologia w analizie sensorycznej,
- warunki przeprowadzania ocen sensorycznych i organizacja pracowni sensorycznej,
- czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej oraz przygotowanie produktów do oceny sensorycznej,
- wybór i szkolenie zespołu oceniającego,
- metody analizy sensorycznej stosowane w ocenie jakości artykułów spożywczych, a najczęstsze błędy,
- wybór metod powalających na uzyskanie optymalnych efektów.