Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility EDYCJA 14 | Centrum Kształcenia Ustawicznego

EDYCJA 14

ZAJĘCIA W RAMACH 14 EDYCJI PRZYRODNICZEGO UNIWERSYTETU TRZECIEGO WIEKU (SEMESTR LETNI 2023/2024)
DATATEMAT ZAJĘĆPROWADZĄCYMIEJSCEWSTĘP WOLNY / ZAPISY

14.03.2024r.

g. 15:00

Wykład:

"SWÓJ CZY OBCY - ŻÓŁWIE W WODACH POZNANIA?"

Żółwie wodno - lądowe są jednymi z najpopularniejszych zwierząt domowych - z pozoru niewymagające, a jednak długowieczne i często przerastające swoimi wymaganiami możliwości opiekunów. Ich masowy import spowodował zwiększającą się skalę uwalniania do środowiska przyrodniczego i rosnące zagrożenie dla krajowej fauny i flory. 

dr inż. Mateusz Rawski

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala D

parter

WSTĘP WOLNY

4.04.2024r.

g. 14:00

czwartek

Wykład:

"DYSBIOZY JELITOWE – DOLEGLIWOŚCI I REMEDIUM Z PERSPEKTYWY TALERZA"

SIBO, SIFO IMO i inne współczesne wzory żywienia w świetle dolegliwości wywołanych zaburzeniami mikroflory jelitowej i możliwości dietoterapeutycznych

dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

ul. Wojska Polskiego 31,

sala 35

parter

WSTĘP WOLNY

16.04.2024r.

g. 13:00

wtorek

Wykład w ramach Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki:

"CZY SZTUCZNA INTELIGENCJA POMOŻE WYŻYWIĆ ŚWIAT I OCHRONIĆ KLIMAT?"

Sztuczna inteligencja (SI) może odegrać istotną rolę w wyżywieniu rosnącej populacji ludzkiej i ochronie klimatu. Systemy SI mogą analizować ogromne ilości danych dotyczących warunków glebowych, pogodowych i innych czynników wpływających na rolnictwo, co pozwala na optymalizację produkcji żywności. To prowadzi do zwiększenia wydajności upraw, co jest kluczowe w celu zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji. SI przyspieszy rozwój technologii rolniczych, takich jak precyzyjne rolnictwo, automatyzacja procesów uprawy czy stosowanie inteligentnych narzędzi do monitorowania roślin. To przyczyni się do wzrostu efektywności produkcji oraz zmniejszenia zużycia zasobów naturalnych. SI może pomóc w analizie danych dotyczących zmian klimatycznych, co umożliwia lepsze zrozumienie wpływu tych zmian na produkcję żywności oraz opracowanie strategii adaptacyjnych.

dr inż. Mirosław Czechlowski oraz dr inż. Tomasz Wojciechowski

BIOCENTRUM,

ul. Dojazd 11,

sala A

parter

WYMAGANE ZAPISY

25.04.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

"KRÓTKA HISTORIA O EURO"

W trakcie wykładu zostanie przedstawiona historia i motywy wprowadzenia waluty euro oraz znaki zabezpieczające banknoty. 

dr inż. Małgorzata Węgrzyńska

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala D

parter

WSTĘP WOLNY

9.05.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

"Uprawa ziół w donicach na tarasie i balkonie"

dr hab. Barbara Frąszczak

Kolegium Zembala,

ul. Dąbrowskiego 159,

sala nr 1

parter

(przy pętli tramwajowej Ogrody)

WSTĘP WOLNY

23.05.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

"Uprawa warzyw w donicach na tarasie i balkonie"

dr inż. Jolanta Lisiecka

Kolegium Zembala,

ul. Dąbrowskiego 159,

sala nr 1

parter

(przy pętli tramwajowej Ogrody)

WSTĘP WOLNY

27.05.2024 r.

(poniedziałek)

grupa I: godz. 10:30 - 12:00

grupa II: godz. 12:15 - 13:45

Warsztaty:

"Produkcja rozsady warzyw"

dr inż. Jolanta Lisieckaul. Zgorzelecka 4 (przy King Cross Marcelin)WYMAGANE ZAPISY

27.05.2024 r.

(poniedziałek)

grupa I: godz. 10:30 - 12:00

grupa II: godz. 12:15 - 13:45

Warsztaty:

"Własna rozsada ziół"

dr hab. Barbara Frąszczakul. Zgorzelecka 4 (przy King Cross Marcelin)WYMAGANE ZAPISY

6.06.2024r.

g. 15:00

czwartek

Wykład:

"Płynne produkty owocowe i warzywne - fakty i mity"

Na wykładzie dowiedzą się Państwo jaka jest różnica pomiędzy sokiem, nektarem, smoothies i napojem.  Poszukamy odpowiedzi  na  pytania: Czy wybór soku świeżego zawsze jest słuszny? Czym różni się paskalizacja od pasteryzacji? Przyjrzymy się składnikom występującym w produktach płynnych, które mają wpływ na zdrowie.

dr hab. Elżbieta Radziejewska-Kubzdela

Collegium Maximum,

ul. Wojska Polskiego 28,

sala D

parter

WSTĘP WOLNY

7.06.2024r.

piątek

grupa I: godz. 10:00 - 12:15

grupa II: godz. 12:30 - 14:45

Warsztaty:

"SOKI Z OWOCÓW MAŁO ZNANYCH I DZIKO ROSNĄCYCH"

Na warsztatach otrzymają Państwo soki z owoców mało znanych lub dziko rosnących. Ocenimy ich jakość oraz porozmawiamy o ich znaczeniu prozdrowotnym.

dr hab. Elżbieta Radziejewska-Kubzdela

Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

ul. Wojska Polskiego 31

WYMAGANE ZAPISY

Plakat zapraszający na wykład "Swój czy obcy - żółwie w wodach Poznania?" Na białym tle widniej zdjęcie żółwia w brązowo pomarańczowej skorupie. Głowa żółwia wystaje ze skorupy.   Na plakacie widać uśmiechniętą kobietę, która w ręku trzyma napój mleczny. W miejscu jej brzucha narysowany jest żołądek i jelita. Wokół kobiety krążą pozytywne emotikonki.   Starszy mężczyzna z siwą brodą, w stylowym eleganckim brązowym garniturze i kapeluszu przegląda książkę. Na oczach ma okulary VR (VR-Rzeczywistość wirtualna). Jego dłoń jest wzorowana na dłoni robota, co może wskazywać, że człowiek ten przedstawia sztuczną inteligencję.  Plakat zapraszający na wykład " Krótka historia o euro". Widoczne są dłonie trzymające banknoty ruro o nominałach 100, 200 i 500 euro. Odpowiednio zielone, żółte i fioletowe. Plakat zapraszający na wykład "Uprawa ziół w donicach na tarasie i balkonie". Na zdjęciu widać wiszące przy oknie okrągłe drewniane doniczki z ziołami: bazylią, miętą, majerankiem, rozmarynem i tymiankiem. Świeci słońce.  Na zdjęciu widać na drewnianej podłodze tarasu stoją okrągłe donice z krzakami czerwonych pomidorków koktajlowych.     Na zdjęci widać ciemny sok z owoców czarnego bzu w szklanej butelce. Dookoła leżą ciemne owoce czarnego bzu oraz biały kwiat rumianku.

Na sali wykładowej siedzą seniorzy. Jeden z nich wstał i zadaje pytanie wykładowcy. Za prelegentem na ekranie rzutnika widać fragment filmu przedstawiającego wykluwające się z jaja żółwie.Świeci słońce. Seniorzy siedzą pod rozłożystym zielonym drzewem w cieniu. Prowadząca zajęcia pokazuje jak robić rozsady warzyw. Trawa jest soczyście zielona, po prawej stronie widać stare murowane schody do pałacyku Łubieńskiej w Marcelinie.Grupa seniorów i seniorek zwiedza ogródek ziołowy Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Stoją przy kwitnącej walerianie (kozłek lekarski). Roślina ma około metra wysokości i kwitnie gęsto na biało, ma również zielone liście. Panie robią rozsady warzyw. Do małych doniczek torfowych sadzą pojedyncze rośliny. Prowadząca zajęcia czyta etykiety z opakowania nasion. Na stole w pojemniku dostępne są sadzonki sałat i buraków liściowych gotowe do przepikowania.W sali wykładowej siedzą seniorzy i seniorki. Nie widać twarzy uczestników. Prelegent stoi po prawej stronie sali, przodem do słuchaczy. Za nim na ekranie do rzutnika wyświetlana jest prezentacja dotycząca akrylamidu.
W sali wykładowej siedzą seniorzy i seniorki. Nie widać twarzy uczestników. Prelegent stoi po lewej stronie sali, przodem do słuchaczy. Za nim na ekranie do rzutnika wyświetlana jest prezentacja dotycząca produktów spożywczych.Grupa uśmiechniętych seniorów i seniorek pozuje do zdjęcia z prowadzącą zajęcia "Jesień w słoiku". Przed nimi na stole prezentowane są słoiczki z jesiennymi kompozycjami własnoręcznie przygotowanymi przez seniorów. W sali wykładowej siedzą seniorzy i seniorki. Nie widać twarzy uczestników. Prelegentka stoi po lewej stronie sali, przodem do słuchaczy. Za nią na ekranie rzutnika wyświetlana jest prezentacja dotycząca dziegciu (produkt przeszłości i przyszłości).Prowadząca wykład stoi za biurkiem z mikrofonem w ręku. Około setki słuchaczy siedzi w ławkach sali wykładowej i słucha wykładu. Część osób robi notatki.Dwie seniorki robią telefonem zdjęcie postawionego na stole modelu kosmków jelitowych.
Naukowiec stoi przodem do publiczności, w ręku trzyma mikrofon, za nim wyświetlana jest prezentacja o sztucznej inteligencji. Pod ścianą znajdują się również banery Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.Naukowiec stoi przodem do publiczności, za nim wyświetlana jest prezentacja. Pod ścianą znajdują się również baner Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz drugi - Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki.Prowadząca pokazuje uczestnikom, jak należy zmierzyć parametry barwy dla rozmrożonego surowca. W misce znajdują się owoce czarnego bzu. Sześciu seniorów w niebieskich kitlach obserwuje prowadzącą. Jedna pani robi notatki.

fb-CKU.png  fb-UMP.png  fb-PUTW.png