termin rekrutacji: 17.04.2025 - 22.05.2025 → FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY zostanie uruchomiony w dn. 17.04.2025 od godz. 09:00 (decyduje kolejność zgłoszeń)
czas trwania kursu: 4 dni (32 godziny dydaktyczne)
termin kursu: 02.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
03.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
04.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
05.06.2025 godz. 09:00 - 16:00
Miejsce realizacji kursu:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Katedra Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej
ul. Wojska Polskiego 31
Uczestnikom, podczas kursu, zapewnione zostaną przerwy kawowe i obiadowe.
Tematyka kursu obejmuje nast. zagadnienia:
- ocena sensoryczna - ogólne zasady,
- zapoznanie z terminologią używaną w analizie sensorycznej,
- pojęcia progów sensorycznych,
- ogólna budowa i funkcje zmysłów człowieka w kontekście odbioru wrażeń sensorycznych,
- jak można pracować nad poprawą swojej wrażliwości sensorycznej?
- daltonizm smakowy i zapachowy,
- cechy dobrego testera,
- przegląd metod stosowanych w analizie sensorycznej,
- zasady przeprowadzania analiz oraz doboru adekwatnej metody do wykonania oceny sensorycznej wybranych produktów.